Cukrovka: Jídelníček pro diabetiky

Jídelníček při cukrovce by měl být konzultován s lékařem. Součástí diabetické diety by měly být kvalitní sacharidy, bílkoviny i tuky. Podívejte se, co nesmí chybět v jídelníčku při cukrovce a co byste naopak měli vynechat. + Ukázkový jídelníček

Jídelníček při cukrovce má své zásady a pravidla. Důležité je nejen vynechat potraviny s obsahem bílého cukru, který je rychlým zdrojem energie a zvyšuje hladinu glukózy v krvi, ale také se stravovat pravidelně. Diabetik by si měl jídelníček rozdělit do pěti až šesti částí: snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, popř. druhá večeře.

Co patří a nepatří do jídelníčku při cukrovce?

Jídelníček při cukrovce musí být vyvážený, tedy obsahovat kvalitní sacharidy (celozrnné pečivo, brambory, rýže, kuskus, luštěniny), bílkoviny (sýry, kvalitní červené i bílé maso, mléčné výrobky) a tuky (skvělým zdrojem zdravého tuku jsou ryby).

Pokud je součástí léčby i redukce váhy, je třeba více dbát na kalorickou hodnotu potravin a sledovat, zda příjem není vyšší než výdej. Při cukrovce není rozhodně možné hladovět, protože se tím stavíme do rizika. Naopak je nutné dbát na pravidelný přísun jídla po menších porcích.

Co byste měli při cukrovce vynechat je bílý cukr a med. Vyhněte se také dalším nezdravým potravinám – tučnému masu, polotovarům, příliš solenému jídlu. Dejte přednost čerstvým potravinám a surovinám.

TIP: pozitivně na cukrovku působí čekanka, která je obsažena v meltě. Dopřejte si proto ke snídani nebo k večeři šálek bílé kávy, kterou pili naši předci. Je výživná a osvěžující.

Ukázkový jídelníček při cukrovce

  • Snídaně: melta s mlékem, dva plátky celozrnného chleba, sýr (např. žervé)
  • Svačina: Mrkvový salát s jablkem a banánem
  • Oběd: Přírodní krůtí řízek (cca 150 g), kuskus se zeleninou
  • Svačina: Bílý jogurtový nápoj (kefír)
  • Večeře: Vařené vajíčko, chléb s máslem, rajče, k pití melta nebo čaj

Tip: Maso je důležitou součástí každého jídelníčku při cukrovce. Dejte vždy přednost libovému masu a neomezujte se pouze na kuřecí – libové hovězí je výborné. Vyhýbejte se ale smažení masa na oleji – vhodné je vaření, dušení nebo pečení.


Štítky: , , ,

2 Komentáře

  1. Mám cukrovku 2 stupně.Mivám hladinu cukru někdy až12.Lekařka povida ,že je to v pořádku,protože hladinu nějakého dlouhého cukru mám hodně nízkou a pruměr je dobrý.Je to pravda?Děkují

Přidejte svůj komentář

Předem děkujeme za váš komentář