Strava při cukrovce

Základním kamenem léčby cukrovky je speciální strava, známá jako diabetická dieta, dieta číslo 9 nebo také nízkosacharidová dieta. Hlavní zásadou této diety je eliminace potravin s vysokým obsahem cukru. Nejde však pouze o vyřazení samotného cukru, medu, čokolády nebo jiných sladkostí, ale jedná se o radikální změnu ve stravování napříč všemi parametry.


Strava diabetiků by měla být pravidelná, pestrá, plnohodnotná a vyvážená. Ze stravy je důležité, kromě výše uvedeného, vynechat i potraviny z bílé mouky, potraviny obsahující škrob, koláče a jiné pekárenské výrobky, dále pak knedlíky a pečlivě hlídat je nutné i ovesné vločky, brambory, obiloviny a rýži. Téměř zapovězené je ovoce a pozor je nutné dávat i u mléčných výrobků.
Za celý den by diabetici měli sníst průměrně 7400 KJ, pakliže je cukrovkář obézní, o přesné nutriční hodnotě je  nutné poradit se s lékařem. V takových případech je to pak velmi individuální. Denní dávka tuků u cukrovkářů by měla být 300 mg a hlavně nenasycené mastné kyseliny.
Jedním z nejdůležitějších prvků diabetické diety je pravidelnost, kdy byste měli jíst 6x denně. V devět večer se podává tzv. druhá večeře.

Jak má vypadat strava při cukrovce

  1. Mléčné potraviny a mléčné výrobky jsou vhodné, ale pouze v omezeném množství a takové, které nejsou příliš tučné (jogurty 3%, mléko 1,5%, sýry do 30%) a bez přislazení.
  2. Celé vejce anebo vaječné jídlo si můžete dopřát jednou týdně, ale bílky konzumujte kdykoliv.
  3. Ovoce a zelenina, vhodné jsou ty s menším množstvím sacharidů. Nevhodný je banán, když už, tak v malém množství, hroznového vína 10 kuliček apod. Vhodné jsou naopak citrusy, okurky, cibule, česnek atd.
  4. Sladkosti, dezerty a moučníky nejsou vhodné. Když už, tak si dopřejte takové, které jsou slazeny stévií.
  5. Maso – ryby, králičí maso, drůbež, libové vepřové, telecí.
  6. Alkohol pouze výjimečně.
  7. Uzeniny nejsou vhodné, když už, tak s nízkým obsahem tuků a škrobových látek.
  8. Tuky – olivový olej, lněný a konopný olej, řepkový a slunečnicový olej.
  9. Co se týče polévek, vhodné jsou nezahušťované moukou a zejména zeleninové (kmínová, bramborová, česneková, cibulová, kedlubnová, hrstková, zelňačka, kuřecí, drůbková, fazolová, celerová, špenátová, kroupová, rybí, květáková, rajská, morková i brokolicová).
  10. Přílohy, kromě hranolků je možno konzumovat vše. Přílohu je však nutné vážit a co se týká knedlíků, smíte maximálně jen 2.

Absolutně nevhodné potraviny

Čokoláda s velkým obsahem cukru, sádlo, tučné maso z kachny, husy a bůček, zabíjačkové pochoutky, uzená masa, anglická slanina, škvarky, smetana, šlehačka, máslo, tučné sýry, smetanové krémy, ochucené jogurty, džem, bílé pečivo, jasmínová rýže, povidla, sladké nápoje, kondenzované ovoce, kompoty, sirupy, džusy, datle, sušené ovoce a bramborová kaše.


Štítky: , , ,

0 Komentářů

  1. reaguji na dotaz Milana. Manžel má také cukrovku, ale 12 nikdy neměl, myslím si , že je to moc.
    Jeho paní doktorka mu poradila jen dietu a výsledky jsou dobré. Ráno 5.6…. Je to snad to nejlepší řešení. Bere jen léky – zatím, ne inzulín.

  2. Manžel diabetik ráno snídá jen česnekovou polévku, myslím, že to není správné.

Přidejte svůj komentář

Předem děkujeme za váš komentář