Glukóza neboli krevní cukr při cukrovce
Glukóza je pojem, jenž se pro diabetiky stane alfou a omegou. Co vše skutečně víte o glukóze? Jak souvisí s cukrovkou a inzulínem? Jaké jsou správné hodnoty glukózy v krvi?
Krevní cukr – hroznový cukr – glukóza. Tři pojmy označující pouze jednu látku. Glukóza vzniká rozštěpením molekuly řepného cukru, resp. štěpením škrobů (obsaženy jsou v sacharidech) nebo může být vytvořena z aminokyselin (najdeme je v bílkovinách).
Glukóza v těle člověka
Glukóza je důležitým zdrojem energie. Získáváme jí v podstatě z jakékoli stravy. Pokud diabetik omezí příjem cukru, neznamená to, že nebude konzumovat vůbec žádnou glukózu, jak vyplývá z výše uvedeného.
Při metabolismu glukózy hraje důležitou roli inzulín (hormon slinivky břišní). Ten podněcuje vstup krevního cukru do tkání a buněk. Pokud ho slinivka břišní produkuje málo, resp. tkáně si vytvoří rezistenci vůči inzulínu, hromadí se cukr v krvi a hovoříme o tzv. hyperglykémii.
Pokud glukóza vstoupí do buněk, jako je tomu v případě zdravého člověka, vytvoří se z ní živiny ve formě glykogenu nebo tuku. Energie pak může být dále využita a spálena (při pohybu, fyzické práci apod.).
Když je problém s inzulínem…
V případě, že tělo trpí nedostatkem inzulínu, resp. inzulín není schopen stimulovat vstup glukózy do buněk, může nám zjednodušeně řečeno chybět energie. Jediné buňky, které nejsou závislé na inzulínu a jeho „dopravě“ glukózy, jsou buňky mozkové, do nichž může glukóza vstupovat bez pomoci hormonu.
Zvýšená hladina glukózy v krvi vede k onemocnění cukrovkou, které musí být léčeno. Lehčí forma diabetu se léčí diabetickou dietou, kde je vynechán zejména cukr. Při těžších formách je třeba aplikovat inzulín.
Vysoká hladina glukózy v krvi může způsobit řadu dalších zdravotních komplikací, jako jsou problémy se zásobováním cév (zejména v dolních končetinách) nebo se mohou objevit problémy s funkcí ledvin.