Jaký cukr pro diabetiky?
Cukry neboli sacharidy jsou důležitým zdrojem energie pro naše tělo. Jestliže máte cukrovku, neznamená to, že musíte omezit příjem všech sacharidů. Jaký cukr je pro diabetiky vhodný? Jakému se raději vyhnout?
Jednoduché cukry ne, složité ano
Cukrovka je onemocnění, o kterém je všeobecně známo, že se při něm musí vynechat cukr. Jde ale pouze o tzv. jednoduchý cukr (monosacharid, klasický bílý cukr), které jsou zdrojem rychlé energie a okamžitě zvyšují hladinu krevního cukru v krvi, což je při Diabetes Mellitus nežádoucí.
Naopak je při diabetické dietě vhodné konzumovat tzv. složité cukry, které mají komplikovanou strukturu, energii tedy uvolňují pomalu a hladinu krevního cukru zvyšují pozvolna. Tělo tak má v podstatě dlouhodobou zásobu energie, se kterou může pracovat. Tyto složité cukry najdete například v luštěninách, celozrnném pečivu, obilovinách, rýži nebo bramborách.
Cukr pro diabetika na slazení
Samozřejmě tím ale není zodpovězena otázka, čím by měl diabetik sladit? Rozhodně je třeba vyhnout se bílému i hnědému cukru. Užívání umělých sladidel je sporné, protože mohou mít řadu vedlejších účinků, jako je například bolest hlavy apod.
Vhodnou náhražkou cukru pro diabetiky je stévie – tzv. sladká tráva. Tu si můžete snadno vypěstovat doma a její listy používat v čerstvé i sušené podobě. Praktické jsou také tabletky vyráběné ze stévie, které zakoupíte v lékárnách. Zajímavou alternativou je také ovocný cukr – fruktóza, protože transport tohoto monosacharidu do buněk a tkání není závislý na inzulínu.
Co když sním cukr?
Ačkoli je při cukrovce důležité vyhýbat se konzumaci jednoduchého cukru, pokud jednou za čas „ujedete“ a dáte si s rodinou v neděli domácí koláč upečený s klasickým cukrem, nepanikařte. Vyšší příjem cukru vykompenzujte přiměřeným pohybem, který je při diabetu stejně důležitý jako vhodný jídelníček.