Složitý cukr: Proč je vhodnější?
Při dietě zpravidla uslyšíte o tzv. složitém nebo složeném cukru. Proč je pro vaše tělo prospěšný? Kde ho najdete? V jakém množství bychom měli sacharidy přijímat?
Cukry jsou důležitou součástí našeho jídelníčku – obecně se dělí na monosacharidy (jednoduché cukry), disacharidy, oligosacharidy a polysacharidy (složené cukry). Složitý cukr je tvořen řetězci sacharidů a má proto složitější strukturu.
Z tohoto důvodu ho naše tělo déle štěpí, tráví a vstřebává. Proto je zdrojem pomalu se uvolňující energie – na rozdíl od monosacharidů (např. fruktóza, glukóza), které jsou tzv. rychlým zdrojem energie. Složité cukry jsou kvůli pomalému uvolňování energie vhodné při dietě při cukrovce, zatímco „rychlé“ jednoduché cukry bychom měli vynechat.
Složitý cukr v potravinách
Složitý cukr vytváří škroby, celulózu, glykogen, vlákninu, chitin, inulin nebo pektiny. Ne všechny tyto látky jsou ale pro člověka stravitelné. Z hlediska výživy jsou důležité především škroby, glykogen a vláknina.
Glykogen je zásobou energie uloženou v játrech. Glykogen se tvoří z glukózy (krevního cukru) v procesu zvaném glykogenem. Uložen je také ve svalech. Vlákninu si můžeme představit jako nestravitelnou složku rostlinné potravy. Urychluje pochody ve střevech, pročišťuje je a mj. zabraňuje zácpě nebo některým nemocem střev.
Kde najdete složitý cukr?
- Celozrnné pečivo, obiloviny
- Luštěniny
- Brambory
- Rýže
- Ovoce a ořechy
Kolik sacharidů potřebujeme?
Sacharidy jsou v jídelníčku důležité, protože pokrývají značnou část energie. Průměrná doporučená denní dávka sacharidů je asi 300 až 400 g. Přednost bychom samozřejmě měli dát zdravějším složitým cukrům, které najdeme v celozrnném pečivu, luštěninách nebo celozrnné rýži.
Cukry (nejen ty složité) představují pro tělo pohotový zdroj energie, slouží jako jediný zdroj energie pro červené krvinky a zároveň jsou hlavním zdrojem energie pro mozek.